Ze had een bloeiende supermarkt in het toeristische Faro, aan de Portugese kust. Tot die in 2008 in vlammen opging. ‘Het was de donkerste dag van mijn leven’, zegt de Phillipijnse Leonie Manguilin (42). Leonie, haar Nederlandse man en drie kleine kinderen verloren alles in die brand. Alles, behalve wat het leven de moeite waard maakt: kracht, liefde, zelfrespect, hoop en elkaar. Ze ontdekte haar schrijftalent, en begon aan een boek over haar leven.

Confrontatie met pijn en armoede

‘Er ligt veel pijn achter ons,’ zegt Leonie, ‘pijn die we in ons gezin nu nog aan het verwerken zijn.  Maar het helpt niet om met spijt terug te kijken. We kunnen niet terug naar ons leven van voor de brand. We moeten een visie hebben over de toekomst en daar hard aan werken.’ Die boodschap blijft ze herhalen, ook voor haar kinderen. De confrontatie met armoede maakt haar oudste zoon (11) regelmatig opstandig. ‘ik praat veel met hem, neem hem al eens een keertje mee op stap. Ik leer hem nadenken over later, over wat hij wil worden, over hoe hij later een man zal zijn met een vrouw, kinderen en een goede job.’

Schrijven om te leven

Zelf verwerkt Leonie al schrijvend de drama’s in haar leven. ‘Als ik schrijf, kan ik mijn woede en teleurstelling kwijt. Het helpt me om met de pijn om te gaan.’ Een Portugese uitgever moedigt Leonie aan een boek over haar leven te schrijven.  De titel hangt al in haar hoofd: ‘Underneath the darkness, there is light.’ Het boek moet er komen, vindt de uitgever, om een bron van kracht te kunnen zijn voor andere vrouwen. ‘Al schrijvend bouw ik mijn fundamenten weer op’, zegt Leonie.

“Problemen zijn alleen maar problemen. Er is altijd wel een oplossing. Alles is gewoon zoals het is, altijd compleet. Je moet gewoon zien te vinden hoe je kunt doorgaan, wat je wél kunt waarmaken.”

We tekenden dit verhaal op voor:

Inburgering Limburg

Auteur

Griet Bouwen

Lees het volledige verhaal:

De thuis van dit verhaal is hier:

Inburgering Limburg/nieuws