Een betaalbare en aangepaste sociale woning is een zegen voor wie met een ernstige fysieke beperking geboren is. Dat zegt Evy Heusdens (37), die sinds vorig jaar een gelijkvloers appartement in de Meidoornstraat in Kuringen bewoont. ‘Zonder een woning als deze zou ik nooit de kans hebben om zelfstandig te wonen.’ Zelfstandig zijn: het blijkt voor deze actieve dertiger dé hefboom voor een gelukkig leven.

Evy werd geboren met Spina Bifida en leidt haar actieve leven in een rolstoel. Zolang haar moeder leefde, woonde ze thuis, in Hoeleden (Kortenaken). In het huis in Hoeleden kon ze niet blijven na de dood van haar moeder, vond ze. De woning was onvoldoende aangepast, en het onderhoud ervan voor haar niet haalbaar. Het plan om naar Kuringen te verhuizen had al lang postgevat in haar hart. Haar grootmoeder woonde hier, en Evy kwam hier haar hele leven lang al één tot twee keer per week. ‘Als kind al voelde ik dat ik hier later wilde komen wonen. Mijn zus woont bovendien in Hoeselt, en ik wilde graag dichter bij haar wonen.’

Thuiskomen in een nieuwe omgeving
Hoewel Kuringen geen onbekende plek was voor Evy, bleek de stap naar er echt komen wonen de eerste tijd lastiger dan gedacht. ‘In het begin miste ik Hoeleden wel. Mijn geboortedorp is een kleine, landelijke plek waar de mensen mekaar kennen en spontaan groeten. Hier is iedereen meer op zichzelf, en dat was wel wennen. Al blijf ik volhouden en de buren vriendelijk groeten. Dan groeit dat contact vanzelf wel.’ Intussen heeft Evy hartelijke contacten met verschillende mensen in de buurt. ‘Nu heb ik echt het gevoel dat dit mijn thuis is.’

Aangepast wonen, zelfstandig leven
Goede contacten met de buren is één. De luxe van een aangepaste woning is een tweede voorwaarde om goed te wonen. Haar woning heeft een automatische deur, brede deuropeningen, een aangepaste badkamer en keuken. ‘ Bovendien is de ligging perfect, een mooie lichtinval en een goed zich op de omgeving buiten. Ik heb veel geluk gehad’, zegt Evy.

‘Zonder een aangepaste sociale woning zou ik nooit in staat zijn om zelfstandig te wonen. Ik leef van een invaliditeitsuitkering, en met dat inkomen is het echt niet mogelijk om zelf te bouwen of een geschikte woning te huren op de private markt.’

We tekenden dit verhaal op voor:

Cordium

Auteur

Griet Bouwen

Lees het volledige verhaal:

De thuis van dit verhaal is hier:

www.cordiumbruist.be