Over Ilma Barros

Met Ilma Barros heeft het AI-Learning Café weerom een schitterende key-note spreker te gast.

Ilma combineert kennis en praktijkervaring vanuit ‘Presence’ en ‘Appreciative Inquiry’. Ze werkte nauw samen met mensen als Otto Scharmer, Peter Senge, David Cooperrider en Ronald Fry.

Ze specialiseerde zich in het mogelijk maken van multi-sector dialogen, leiderschap, competentie-ontwikkeling, coaching en grote groeps-conferenties.

Ilma is ‘Fellow’ van het eerste ELIAS-programma (ELIAS = Emerging Leaders for Innovation Across Sectors, geleid door Peter Senge en Otto Scharmer van het MIT – Massachusetts Institute of Technology) en lid van het kernteam van het Presencing Institute.

Ilma is adviseur van het Fellows-programma aan het Fowler Center for Sustainable Value aan Case Western Reserve University (Cleveland). Deze universiteit is de thuisbasis van Appreciative Inquiry.

Ilma promoveerde aan Case Western Reserve University en was een assistent-hoogleraar Business aan de State University van New York en L’Moyne College.

De laatste 12 jaar was zij vooral actief in Latijns Amerika. Ze werkte er aan strategische conferenties bij veranderingstrajecten in de bedrijfswereld en bij social profit projecten.

Een mijlpaal is de medeorganisatie van ‘Global Forum Latin America’. Daar waren meer dan 1200 mensen samen om na te denken over duurzaamheid in systemen, met betrokkenheid van diverse actoren zoals de bedrijfswereld, academici, het gouvernement en burgerparticipatie. In Panama werkte ze mee aan het platform voor strategische planning met voorstellen voor de toekomst, met medewerking van het beleid en de belangrijkste steden van Panama.

Thema

Hoe maken we nieuwe relationele praktijken en samenwerkingsvormen mogelijk op de snijlijn tussen persoonlijke en gemeenschappelijke doelen? Hoe kunnen we ons als persoon verbinden met de ontwikkeling van het geheel: de organisatie waarin we werken, de samenleving waarin we leven, de toekomst die we willen mogelijk maken?

In dit Learning Café creëren we de gelegenheid om je eigen rol als actieve deelnemer in collectieve verandering te ontdekken, te exploreren en sterker te maken.

Ilma begeleidt ons bij het verhogen van ons bewustzijn, het aanscherpen van onze nieuwsgierigheid en leergierigheid. We leren hoe we een sterkere verbinding kunnen aangaan met onszelf, de ander en het grotere geheel van onze organisaties en samenleving.

Ilma vertelt hoe Appreciative Inquiry, in harmonie met andere relationele en reflectieve praktijken, een verschuiving en verdieping van ons bewustzijn en begrip mogelijk maken. Ze raakt daarbij ook aan praktijken zoals poëzie, meditatie, dagboekschrijven, muziek en natuurbeleving.

Eén van de verhalen die Ilma uitdiept is dat van ‘FIESP’, een ondernemersorganisatie in de staat Sao Paulo. Ilma introduceerde er haar bovengenoemde benadering om op grote schaal maatschappelijke vernieuwingen aan te moedigen. Ze bracht er de United Nations Millennium Development Goals binnen en zag hoe het begrip voor gedeelde verantwoordelijkheid van individuen en organisaties groeide.

We ontdekken hoe het creëren van adempauzes voor diepe reflectie tijdens veranderingsprocessen het gevoel voor van verbondenheid met jezelf, met anderen, met je organisatie en met de samenleving kan versterken.

learningcafe-logo

Praktisch

Periode: oktober 2015.
Datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Meer informatie & Inschrijven

Een initiatief van De Werf, samenwerkingsverband tussen Stebo, Evenwicht, Kessels & Smit, Beverconsult en Nieuwmakers