Machtelt Philips is een bijzondere jonge vrouw met een bijzonder verhaal. Ze is alleenstaande moeder van een dochtertje van vier. ‘Een bewuste keuze’, zegt ze. Machtelt is blind. Toen ze veertien was, kreeg ze een auto-immuunziekte en verloor binnen de twee jaar haar zicht. We leren Machtelt kennen als een levenslustig mens. Iemand die graag reist en dat ook veel gedaan heeft. Want met de hulp van andere mensen is alles mogelijk.

‘Ik ben blij dat ik als kind nog heb kunnen zien’, zegt Machtelt. ‘Ik weet hoe de dingen eruit zien. Ik heb de lucht gezien, de zon, de kleuren en kan me dat allemaal nog herinneren. Dat is helemaal anders dan wanneer ik blind zou geboren zijn.’ Machtelt is gelukkig en dat kan je merken. Dat straalt ze uit. ‘Ik ben tevreden met wat ik heb. Mijn dochter, de mensen die me omringen, collega’s, vrienden en familie: de mensen op je weg, daarin ligt het geluk.’

Alle energie nodig om verplaatsingen te maken

Het moeilijkste van blind zijn is je verplaatsen, ervaart Machtelt. ‘Dat vraagt het meeste energie. Op straat moet ik heel alert zijn. Je mag niets missen. Je moet heel aandachtig zijn. Maar ik vraag wel regelmatig hulp en de mensen reageren altijd heel positief. Mensen helpen graag. Ze zeggen wel dikwijls dat ze niet goed weten wat ze moeten doen. Dat is niet erg. Als ze gewoon vragen wat ze kunnen doen, is het goed.’

“Verplaatsingen maken vraagt voor iemand met een visuele beperking erg veel energie.” – Machteld

Lees het verhaal hier verder.

We tekenden dit verhaal op voor:

Vakantieparticipatie

Auteur

Griet Bouwen

Lees het volledige verhaal:

De thuis van dit verhaal is hier:  www.iedereenverdientvakantie.be