Verander de wereld woord voor woord – Claudia Gross.

‘Een paar jaar geleden zat ik urenlang vast in een verkeersopstopping. Het begon me op te vallen dat ik aan alle kanten omsingeld was door rode verklaringen en vermaningen zoals ‘niet oversteken’, ‘verboden te…’, ‘mis deze kans niet’, ‘maak je geen zorgen’. Het werd een pijnlijke, verontrustende ervaring,’ vertelt Dr. Claudia Gross wanneer ze haar workshop ‘Speak Green’ opent in Johannesburg.

Claudia: ‘Ik was benieuwd hoe anders de straat tot ons zou kunnen spreken als de verkeerstekens en reclame zouden vertellen over wat ze wél zouden willen dat we onthouden.’ Een groene woordenschat hebben we nodig, dacht Claudia, en ze begon een initiatief dat tot www.speak-green.com zou uitgroeien.

Claudia wil ‘woord voor woord de wereld veranderen’. Ze suggereert verbindende, constructieve, toekomstgerichte groene ja-taal voor woorden en uitdrukkingen die rood zijn: die afstand scheppen, focussen op wat we niet willen, oppervlakkig zijn. Claudia vindt inspiratie bij AI, geweldloze communicatie en de positieve psychologie.

Elke dag zet ze een nieuw taaljuweeltje in de wereld. Je vindt ze op haar website en op de facebookpagina. Elk dag een nieuwe taalsuggestie, aaneengeregen als een pleidooi voor een nieuwe woordenschat, dienstbaar aan de toekomst waarvan we willen dat die zich ontvouwt.

Claudia trakteert Nieuwmakers met plezier op groene taalsprokkels. Ze zijn naar het Nederlands vertaald door Griet Bouwen. We publiceren hier regelmatig een nieuwe taalsprokkel. Om je blij te maken en je te inspireren. Om je eigen huis van taal mee te bouwen. De Perzische dichter Hafiz wist het al in de 14de eeuw: ‘De woorden die je spreekt, worden het huis waarin je woont.’

Bouw een groen huis. Er is al genoeg rood in de wereld. Spreek groen.

Meer info

Ontdek de Speak-Green website

Trakteer jezelf op dagelijkse taalsprokkels via Facebook

Auteur

Griet Bouwen

Speak Green verscheen ook in het AI-Magzine

       Klik op de cover om door het magazine te bladeren.