Kinderen in sociale woonwijk ontpoppen zich tot lokale kunstenaars.

De appartementsgebouwen aan de Kleine Bameriklaan 2 en 4 in Kuringen worden nog voor het einde van 2015 afgebroken. Ze maken plaats voor seniorenwoningen. Kinderen uit de buurt versierden een van de gebouwen met eigengemaakte kunstwerkjes. Hun werk werd voorgesteld aan de buurtbewoners, tijdens een feestelijke receptie mét frietjes. Zowel schepen Vananroye als schepen Mondelaers vinden dat dit project navolging mag krijgen in andere Hasseltse wijken.

Het project is een initiatief van Cordium, het wijkmanagement van Stad Hasselt en beeldend atelier Bazarts. Ze nodigden de kinderen en hun ouders uit om drie opeenvolgende woensdagnamiddagen het oude gebouw mee in een kleurrijk kleedje te steken. Sofie, Caya, Abdel, Debora en zoveel andere kinderen maakten – vaak voor het eerst – kennis met kunst. Ze vonden het superleuk, maakten nieuwe vriendjes en ontdekten hoe fijn het is om samen te tekenen en te schilderen. En allemaal zeggen ze dat ze ’t zeker nog een keertje willen doen.

 Beelden van op de grond tot in de ruimte

De oudsten mochten met graffiti de gelijkvloerse verdieping onder handen nemen. In de ramen van de eerste en tweede verdieping werden schilderwerken geplaatst. De jonge kunstenaars schilderden bloemen, vogels, vliegtuigen, sterren en planeten. Tegen de zijkant van het gebouw vliegen talloze witte vogels de vrijheid tegemoet. En op de achtergevel van de garage kwam vrije kunst.

Kunst, daar leer je van

‘Van kleuren word je blij’, zegt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers. ‘Samen kunst maken betekent samenwerken, kleuren leren kennen en ontdekken dat alles mooi en goed is. Daarom is kunst zo belangrijk voor kinderen: het zorgt dat we leren kijken naar de dingen en dat we ontdekken dat alles wat we met kunst maken oké is.’

Schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter Nadja Vananroye noemt het project een groot succes. ‘Dit is het mooie resultaat van een hele fijne samenwerking tussen Cordium, het wijkmanagement en de begeleiders van Bazart. Dit project verdient navolging. We gaan het idee zeker meenemen naar andere wijken.’ Heel wat aanwezige ouders en buurtbewoners beamen: het is echt tof dat de kinderen uit de wijk dit samen hebben mogen waarmaken.

Eerste stap in renovatieproces voor de Rode Rok

Voorzitter Kris Vleugels van Cordium is blij met deze eerste – en bijzonder mooie – stap in wat een groot renovatieproces in de Rode Rok zal worden. ‘Met dit kunstproject wilden we het bijna leegstaande gebouw vrijwaren van kraak en vandalisme, en mogelijke gevoelens van onveiligheid bij buurtbewoners tegengaan. En – zoals onze naam het zegt – dat wilden we op een warme en hartelijke manier doen. In een volgende stap brengen we alle bewoners op de hoogte van de toekomstplannen. Goed communiceren is voor ons een erezaak. Maar de mensen mogen nu al gerust zijn: iedereen gaat erop vooruit.’

En de kinderen? Die ontdekten dat er ook een nieuwe speeltuin komt. ‘Dat is hier een keileuke wijk. Die nieuwe speeltuin: dat gaat heel tof worden’, vinden ze.

We tekenden dit verhaal op voor:

Vakantieparticipatie

Auteur

Griet Bouwen

Lees het volledige verhaal:

De thuis van dit verhaal is hier:  www.iedereenverdientvakantie.be